Au votat împotriva dreptului la educație. Consilieri județeni emoționați… PSD-ist !

Consilierii Județeni s-au întrunit ,în data de 07.02.2019, în ședință pentru a dezbate proiectul a de hotărâre privind reducerea cu 50% a transportului pentru elevi și studenți. Proiectul a fost inițiat de consilierii județeni ai PNL. La  ședință, au fost prezenți  30 dintre cei 37 de consilieri. Absențele notabile au fost cele ale președintelui  CJC, Horia Țuțuianu, plecat fiind în delegație la Bruxelles, dar și a vicepreședintelui Claudiu Iorga Palaz. Acesta împreună cu finu’ Turcu ( consilierul județean PMP , Daniel  Turcu) a dat bir cu fugiții. Suntem siguri că, oficial, a  lipsit motivat. Neoficial, pare-se că a preferat  să nu-și șifoneze imaginea și să fie părtaș la un vot împotriva elevilor. Cei care se luptă de ceva timp pentru a putea să beneficieze de un drept elementar. Cel la educație. La care nu pot  avea acces și pentru că factorul politic ( a se citi PSD +ALDE bașca PMP)  nu are decența să-i  sprijine.  Că este așa, s-a dovedit , dacă mai era cazul, și astăzi.

Concret, dacă până la acest moment s-a invocat lipsa unui cadru legal care să permită acordarea acestei subvenții pentru elevii care fac naveta în județul Constanța,  în decembrie 2018 au fost aduse modificări Legii nr. 92/2007 a serviciilor de transport public local. Altfel spus , s-a reglat modalitatea prin care pot fi acordate aceste subvenții. De la acel moment, reglarea acestei probleme trebuia să devină prioritate pentru orice administrație publică . De oriunde, dar mai ales din Constanța, județ în care elevii au recurs la toate acțiunile, legale ( de la proteste, până la plângeri în instanță) pentru a obține  acest drept.

Așa după cum am precizat, ținând cont de modificarea legislativă menționată mai sus,  consilierii județeni PNL, au inițiat un proiect de hotărâre și au convocat  o ședință CJC.

Și-au dat măsura social –democrației

Ședință în cadrul căreia, PSD și-a dat măsura …social democrație. Doctrină care stipulează, înainte de orice, grija față de cetățeni. La Constanța,  pare-se, această grijă nu prea există, în condițiile în care au existat voci pesediste care au invocat, întru nevotarea proiectului, argumente precum faptul că reprezentanții Asociație Elevilor Constanța nu erau prezenți în sală cu …părinții! Probabil că cea care a făcut aiuritoarea declarație, PSD-ista Nicoleta Bercaru , se credea la ședința cu părinții. Căci ea a fost cea care a ținut să precizeze că este cadru didactic. Să mai spunem și că un alt PSD-ist, Gheorghe Donțu liderul grupului consilierilor social democrați, a ținut-o gaia mațu cu o așa zisă campanie electorală pusă la cale de liberalii?   Nu mai spunem, ci doar bănuim că pesediștii din CJC sunt supărați, probabil,  că nu le-a venit lor ideea!  

1 Aprilie – ziua păcălelilor pesediste

Aceasta ar fi singura explicație pentru faptul că nu au votat proiectul, căutând argumente greu de înțeles. Cu atât mai mult cu cât, liberalii au venit și cu amendamente. Au fost de acord să se specifice că intră în vigoare  după votarea bugetului. Fie și la 1 aprilie, chiar dacă această data este asimilată păcălelii, iar la această categorie PSD este specialist. Au menționat și că poate fi votat acum și intrarea în vigoare să fie la începutul  anului școlar viitor. Inutil. Pesediștii  NU și NU, chiar dacă, pe fond, nu au avut argumente pentru respingerea lui . Culmea este că până și direcțiile de specialitate ale Consiliului Județean au acceptat că proiectul poate fi votat, dar că este…prematur.

Ce să înțeleg din această  atitudine? Că, dacă îl inițiază PNL este prematur, dar , dacă era înaintat de PSD era la timp? La timp să-și facă oarece campanie electorală în preajma alegerilor ce vor veni. Atunci trebuie să ne așteptăm la un proiect înaintat de PSD în Consiliul Județean în preajma europarlamentarelor? Sau, poate, a prezidențialelor?  Că doar n-or fi atât de inconștienți încât să-l amâne până la locale? Drept este că nu ne-ar mira să facă și acest lucru…

Precizăm că votul pentru acest proiect a fost 15 “pentru” 15 “abțineri”, însemnând că  proiectul nu a trecut.  De reținut că pesediștii și ai lor acoliți, nedorind totuși să fie acuzați că sunt dușmanii elevilor, cei care au părinți votanți,  nu au votat împotrivă . Și atunci , cine este în campanie electorală? Sau poate a fost doar teama de plângeri penale…

Ar putea să piardă din simpatia opiniei publice? Au pierdut-o deja …

Întrebat fiind despre acest vot, Marian Iordache, liderul grupului PNL din Consiliul Județean Constanța, a declarat :” Cred că a fost un vot emoțional. Obișnuiți să voteze doar cu președintele prezent la ședință, astăzi, când a lipsit, s-au emoționat. Discuțiile au fost consistente și bine ar fi fost ca să se dea votul măcar cu termen de aplicare de la începutul anului școlar viitor. Noi nu renunțăm și vom încerca să determinăm PSD să voteze acest proiect. Proiect care nu are iz electoral , nefiind înaintat în timpul campanie, iar această problemă neavând legătură cu europarlamentarele. Alegeri la care votul are o cu totul altă conotație.” 

De cealaltă parte , CJC a trimis un comunicat de presă

„Conducerea Consiliului Județean Constanța consideră că Partidului Național Liberal, prin susținerea proiectului ce vizează introducerea subvenției de transport pentru elevi în formula propusă de Asociația Elevilor din Constanța, acționează imprudent. Potrivit conducerii Consiliului Județean Constanța, asocierea dintre formațiunea politică și organizația non-guvernamentală este evidentă, fapt ce demonstrează că mișcările de protest organizate în fața instituției publice în urmă cu o săptămână, nu au fost spontane și au avut caracter politic.” , se arată în comunicat .

“Este inimaginabil ca o formațiune politică cu o reprezentare atât de numeroasă în cadrul Consiliului Județean Constanța se implică în astfel de inițiative imprudente. Consilierii județeni ai acestui partid nu numai că nu cunosc activitatea instituției pe care o reprezintă, dar nici nu cunosc legislația țării. NU vom încălca legea, chiar dacă la nivelul opiniei publice am putea să pierdem din simpatie.”, se mai precizează  în comunicatul semnat de …conducerea Consiliului Județean.

Acum , despre ce lege încălcată de face vorbire doar conducerea de mai sus să aibă habar, căci despre pierderea simpatie la nivelul opinie publice suntem  dumiriți deja:  au pierdut deja, așa după cum o arată toate sondajele de opinie. Cele în care, indiferent de cine sunt făcute, procentele PSD sunt în scădere!

PS

Un studiu din 2018 al Organizaţiei „Salvaţi Copiii”  arată că la nivel naţional rata de părăsire timpurie a şcolii este de 26,6% în zonele rurale, iar una dintre cauze este lipsa posibilităţilor financiare de a asigura transportul copiilor la o altă şcoală decât cea din localitatea de reşedinţă.

Măriuca ANDRONE     

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )