Au început cele două Săptămâni Europene ale Testării HIV-Hep

Din 2013, Săptămâna Europeană a Testării încurajează un număr crescut de persoane să îşi afle statusul HIV. Din 2015, Săptămâna Europeană a Testării include şi hepatitele virale în program. În 2020, cele două Săptămâni Europene ale Testării HIV-Hep, cea din luna mai şi cea care începe , pe 20 noiembrie, s-au desfăşurat în plină pandemie de COVID-19. Un context cu totul nou care a adăugat noi provocări.

Testarea pentru HIV şi hepatite virale continuă la Baylor, cu programare prealabilă

„Contextul sanitar actual ne-a pus, în luna mai, în faţa unei provocări, şi anume aceea de a reorganiza activitatea de testare, la finalul stării de urgenţă.

Atunci se încheia, sperăm noi şi singura întrerupere, de câteva săptămâni, a programului de testare voluntară şi gratuită pe care îl derulăm în comunitate şi care poate fi accesat de oricine doreşte să îşi afle statusul.

Am luat toate măsurile pentru siguranţa dumneavoastră şi am instituit un set de reguli pentru limitarea transmiterii COVID-19 pentru beneficiarii serviciului de consiliere şi testare pentru HIV-Hep.” , a declarat  Mihaela Bogdan, director de programe Fundația Baylor Marea Neagră

Reprezentanții Fundației  îi informaeză pe toţi beneficiarii serviciului că:

Ora programării trebuie respectată cu o mai mare stricteţe, orice întârziere atrăgând după sine anularea testării şi o reprogramare, în funcţie de locurile disponibile,

Accesul însoţitorilor este permis numai în cazul în care prezenţa acestora este strict necesară, cum ar fi în cazul minorilor: tutore, reprezentant legal sau al persoanelor care nu se pot deplasa singure,

Numărul persoanelor prezente în acelaşi timp în sala de aşteptare este limitat

Este obligatorie folosirea echipamentului personal de protecţie pe care îl punem la dispoziţie în mod gratuit la intrarea în clădire. Persoanele care accesează serviciul gratuit de testare voluntară au obligaţia de a purta protecţiile pentru încălţăminte şi măştile pe tot parcursul vizitei la centrul de testare pentru HIV-Hep al Fundaţiei Baylorşi să folosească dezinfectantul de mâini ori de câte ori este nevoie.

În vederea limitării expunerii inutile la riscuri, beneficiarii serviciului de testare voluntară au obligaţia de a urma instrucţiunile primite de la personalul centrului – recepţioner, consilier, personal medical, etc., pe tot parcursul timpului petrecut în centru.

Pentru scurtarea timpului petrecut în cabinet, sesiunea de consiliere pretestare a devenit una de teleconsiliere: persoanele programate la testarea HIV-Hep sunt contactate telefonic de consilierul de testare, completând împreună chestionarul de evaluare a riscului de expunere la hepatite şi/sau infecţia cu HIV.

Accesul persoanelor vulnerabile la testare/diagnosticare este facilitat cu ajutorul laboratorului mobil

„De la reluarea activităţii de testare voluntară cu laboratorul mobil, după încheierea stării de urgenţă, am efectuat testări ale beneficiarilor şi angajaţilor a 17 organizaţii din judeţ, centre rezidenţiale pentru copii, tineri, bătrâni, persoane cu dizabilităţi, instituţii.

Astfel, au fost testate 799 de persoane vulnerabile, persoane care îngrijesc persoane vulnerabile din Constanța, Cumpăna, Agigea, Lazu, Techirghiol, Năvodari și Negru Vodă.

Mă bucură foarte mult reluarea campaniei de testare cu laboratorul mobil! În contextul pandemiei și al restricţiilor impuse, aşa cum sunt limitarea deplasărilor şi riscul crescut al celor testaţi de a face o formă gravă de COVID-19, limitau accesul acestor persoane vulnerabile la testare şi, în cazul diagnosticării uneia dintre infecţii, HIV sau hepatită B ori C, întârziau accesul pacienţilor la tratament.

Ne-am asigurat că și persoanele cu dizabilități psihice ușoare sau severe beneficiază de cele mai bune servicii, fără discriminare. Pentru că virusurile nu discriminează, nici accesul la testare, diagnosticare şi tratament nu trebuie să facă acest lucru!

O reușită a programului de testare în judeţ, cu ajutorul laboratorului mobil, este testarea persoanelor care nu o mai făcuseră până atunci din cauza lipsei resurselor – având nevoie de însoţitor pentru a se deplasa la unul dintre centrele de testare Baylor şi de resurse pentru a efectua deplasarea, ori din teamă – teama de diagnostic, dar și teama de stigmă. Confidențialitatea este una dintre valorile programului de testare și aceasta permite diagnosticarea celor infectați, fără ca viaţa socială a acestora să fie afectată.

În contextul actual, a trebuit să adaptăm riguros procedura de lucru. Pentru noi, relaxarea măsurilor oficiale a venit la pachet cu asumarea unor noi responsabilităţi şi cu ascuțirea vigilenței : am adoptat un set complet de măsuri de protecție, atât pentru membrii echipei, cât și pentru beneficiari: echipament individual de protecţie, distanțare fizică, monitorizare precisă a timpului de consiliere.”, a declarat Iuliana Costaş, consilier de testare.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )