A explodat Cernobîl-ul PNL-ist! La groapa de deșeuri inerte se aruncă și dejecțiile politice ?

În preajma alegerilor locale mulți viteji se arată! Categoria aceea care preț de patru ani a avut poziția struțului – cu capul în nisipul propriilor interese și poponețul de partid arătat cetățenilor- se trezește, brusc, cuprinsă de spirit civic. Moment la care se tânguiește de grija alegătorilor amenințați de toate relele pământului. Cele care culminează cu Cernobîl!

Ionuț Rusu are scurgere politico-radioactivă de… procente

Așa după cum susține un oarecare Ionuț Rusu, ipochimen căruia îi miroase a oarece funcții prin administrația publică și nu știe cum să justifice faptul că vrea să ajungă la ele.

Concret, individul menționat a descoperit după vreo…20 de ani că în Portul Constanța există o groapă de deșeuri inerte și, upsss!, este bombă ecologică. Precum… Cernobîl-ul, zice liberalul cu pretenții de mare apărător al constănțenilor.

Cernobîl este doar în capul Rusului, în condițiile în care la centrala nucleară din URSS a fost un accident nuclear urmat de o scurgere radioactivă, în timp ce în groapa de deșeuri inerte din Portul Constanța au fost aruncate deșeuri de toate felurile.

Nu pretinde nimeni că este în regulă ce se întâmplă acolo, dar de aici până la comparația cu Cernobîl este o distanță prea mare. Distanță pe care doar un creieraș penelist accidentat nuclear de iminența alegerilor , bașca de o scurgere politico-radioactivă a procentelor putea să o parcurgă cu atâta nonșalanță. Ca să nu spunem altcumva…

Și ca al peneliștilor cor de bocitoare să fie complet, Rusului i s-a adăugat și un oarecare Mircea Fechet, secretar de stat prin Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Cine este cel care vorbește acum cu aplomb guvernamental despre acea zonă ca un “focar de poluare care afectează, în egală măsură, solul, aerul, pânza freatică şi apa Mării Negre”? Un absolvent al Universității … Dunărea de Jos din Galați cu specializarea “food tehnology and processing” (sâc!) precum și al Universității… George Bacovia din Bacău – științe juridice. A fost consilier local în Bacău, prin 2012 a ajuns vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare și Monitorizare a Achizițiilor Publice, în 2014 este implementat  director adjunct Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS) Bacău, în 2018 a ajuns chiar și la Camera de Conturi, iar din decembrie 2019 este parașutat secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor .

Ce au în comun food tehnology, Bacovia, ANRMAP-ul și Ministerul Mediului? Pe Mircea Fechet…

Cum food tehnology, Bacovia, ANRMAP-ul și Camera de Conturi nu prea au ceva în comun cu gropile de deșeuri- în general- și nici cu cele inerte- în special- presupunem că ce l-a recomandat pe Fechet să facă aprecieri legate de poluarea Mării Negre a fost experiența de la Salubrizare și, nu în ultimul rând, carnetul de partid Liberal. Cel care i-a asigurat funcții care mai de care mai “trăsnite” raportat la studiile aferente.

Și pentru ca trioul să fie complet, celor doi li se alătură și Costel Stanca, director al Administrație Portului Constanța. Membru PNL, director de când au preluat liberalii guvernarea. Moment la care, cică, ar fi observat și el situația de la groapa cu pricina zâzaniei  de la acest moment. La acela, adică acum vreo 6-7 luni, Costel Stanca a tăcut mâlc. A căpătat glas revoltat abia acum când al lui coleg de partid , dar și oarecum de breaslă ( atât el cât și Rusu având legături cu navigatorii) își caută pârtie către o candidatură.

De ce nu a zbierat, până acum, Stanca din rărunchi liberali ?

De ce nu a zbierat din rărunchi liberalii la momentul preluării mandatului, cu atât mai mult cu cât APC este parte a acordului semnat pentru acea groapă? Poate pentru că atunci nu se făceau „antrenamentele” pentru campanie…

Repetăm, nu spunem că ce se întâmplă în acea zonă este în regulă și nici nu pretindem că, în această problemă, Primăria Constanța a fost iconiță de pus la închinat, dar nu ar fi oare momentul ca toate părțile implicate să colaboreze pentru găsirea unor soluții. SOLUȚII, nu scremete electorale !

Până una alta, adică până la momentul la care un Fechet și un Stanca vor binevoi să privească situația dincolo de interesele de partid, prezentăm punctul de vedere al reprezentanților Primărie Municipiului Constanța.

„Deși amplasamentul funcționează încă din 2001 în baza unui protocol de colaborare între Primăria Municipiului Constanța și Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanta, cea care ar fi trebui să se asigure, alături de noi, că se permite accesul la rampă doar pentru vehiculele care transportă deșeuri inerte, de trei ani de zile ne luptăm cu toți operatorii economici care transportă în zonă alte deșeuri decât cele provenite din construcții și desființări.

Am contestat în instanță sancțiunile Gărzii de Mediu, am luat și continuăm să luăm toate măsurile ce vizează igienizarea amplasamentului prin îndepărtarea deșeurilor care nu se încadrează în categoria celor permise.

Protocolul a fost actualizat anul trecut și au fost incluse obligații suplimentare , iar în zonă desfășuram activități de umplere/rambleiere a alveolelor naturale, nivelarea la cote a terenurilor învecinate alveolelor, extinderea terenului proprietate a statului român, precum și extracția deșeurilor care nu se încadrează în categoria celor provenite din construcții și desființări.”, au precizat reprezentanții Primărie Constanța.

În rest, s-auzim numai de bine. Chiar și de la Ionuț Rusu cel care, pentru a fi și mai elocvent în demersul legat de groapa de deșeuri inerte, pretindea că pârdalnica de corupție ucide. Fără a-l contrazice, îi aducem la cunoștință, prietenește, că și șpaga este tot corupție. Șpaga pe care a anunțat chiar el, la un post TV local, că a dat-o pentru a pleca în voiaj. Și nu o dată, ci de două ori! Nu a plecat nici după prima tentativă , nici după a doua, după cum tot singurel a anunțat.

Dacă nici așa nu a reușit să-și găsească un loc, pe vreo navă, pe la vreo companie …Navigatorii cu ștate vechi știu de ce !!!

PS

In privința chestiei pe care se sprijină Rusu în poza  de mai sus, nu ne-am dumirit , încă, dacă este  bagheta magică de care se va folosi să fie nominalizat, totuși,  pentru candidatura la primăria Constanța sau este doar bastonul ce îl va îndruma către un loc pe listele de la Camera Deputaților … Vechii peneliști știu de ce avem această nedumirire!!!

Măriuca ANDRONE

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )