70% dintre români nu se dezinfectează pe mâni după ce strănută ori tușesc!

Nu există risc zero de infectare cu SARS-CoV-2

Versiunea în limba română a Your COVID-19 Risk a fost lansată pe 18 mai. Așa după cum anunță Fundatia Baylor Marea Neagră, folosind acest instrument, oricine își poate calcula scorul și poate afla ce comportamente îl expun riscului de infectare, respectiv de transmitere a virusului SARS-CoV-2. În doar trei minute, respondenții află care este scorul personal cu privire la: riscul de expunere, de contaminare, riscul propriu în comparație cu riscul celor dragi. La câteva săptămâni de la lansarea acestui instrument de evaluare a riscurilor, acesta a fost folosit de aproape 6 000 români.

Respondenții din grupele de vârstă 20-29, 30-39 și 40-49 de ani depășesc câte 20% din numărul total al utilizatorilor, peste 10% înregistrând utilizatorii sub 20 de ani și cei între 50 și 59 de ani.

SARS-CoV-2 este de 2 ori mai contagios decât virusul gripal și mult mai ucigător decât aceasta; specialiștii confirmă că mortalitatea la COVID-19 este de 10 – 20 ori mai mare decât la gripă.

Mai mult decât înainte, pe măsură ce autoritățile relaxează gradual restricțiile, comportamentul nostru rămâne singurul „instrument de control” care poate limita răspândirea virusului. Nu există risc zero de infectare!

Colectivul științific internațional care a lucrat voluntar la acest proiect a elaborat un instrument care  ne arată cu precizie ce facem bine deja şi care sunt comportamentele ce trebuie îmbunătăţite de fiecare utilizator. Igiena mâinilor, respectarea regulilor de distanţare socială, izolarea voluntară, purtarea măștii și a mănușilor  sunt esențiale pentru a rămâne sănătoși. Sănătatea este, la propriu, în mâinile noastre!

Nu se dezinfectează înainte de a pregăti… mâncarea sau înainte de a mânca

Este îmbucurător faptul că peste 80% dintre utilizatorii YourCOVID-19 Risk se spală pe mâini sau se dezinfectează după ce ating obiecte aflate în spații publice și care  atinse de alte persoane. Ne rețin însă atenția și următoarele cifre cu privire la comportamentele ce trebuie în continuare îmbunătățite:

  • Aproape 70% dintre utilizatori nu se spală pe mâini înainte, respectiv după atingerea feței, a nasului sau a gurii;
  • Aproape 70% nu se spală pe mâni, respectiv nu se dezinfectează după ce strănută ori după ce tușesc;
  • Peste 40% dintre persoanele din România care au apelat la acest instrument de evaluare a riscului personal de infectare cu SARS-CoV-2 declară că nu se spală pe mâini după contactul cu o altă persoană;
  • Aproape 30% dintre utilizatori nu se spală pe mâini/nu se dezinfectează înainte de a pregăti mâncarea sau înainte de a mânca.
  • Aproape 3% declară că se spală pe mâini „rar, când apucă”.

Un studiu mai vechi arăta că doar 5% dintre persoane se spală corect pe mâini

Nici alții nu sunt mai abitir  ca mioriticii

În ciuda acestui fapt, din rezultatele înregistrate până acum, la data la care instrumentul de evaluare a riscurilor a fost folosit de peste 100 000 de utilizatori, reținem două aspecte:

1.Rezultatele utilizatorilor din România nu sunt foarte diferite de cele înregistrate în alte state sau de rezultatele generale în ceea ce privește cunoașterea situațiilor cheie în care trebuie să ne spălăm pe mâini, sau a aplicării tehnicii corecte de spălare a mâinilor;

2.Spălatul pe mâini nu pare să fie practicat în mod curent de către majoritatea populației ca practică de igienă.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )